Paradentosebehandling kan hurtigt blive aktuelt

Vi ønsker alle sammen at passe godt på vores tænder. Et flot og velholdt tandsæt gør meget for et ansigt, for det skaber gode forudsætninger for et pænt smil, hvilket spiller en stor i forholdet til andre mennesker og ens spejlbillede. Det er dog ikke nogen hemmelighed, at vores tænder hurtigt kan komme til at se knap så pæne ud. Det kan skyldes dårlig mundhygiejne, eller det kan skyldes alderdom. Blandt er paradentose noget, der kan ramme os alle. Paradentose kaldes også ‘de løse tænders sygdom’, hvilet skyldes, at sygdommen med tiden forårsager, at tænderne sætter sig løse og i værste tilfælde kan falde ud. Derfor er det selvsagt vigtigt at være godt informeret om paradentosebehandling, så man ikke er helt på bar bund, hvis man skulle være uheldig at få stillet diagnosen.

Opdagelse af paradentose sker i langt de fleste tilfælde hos en autoriseret tandlæge. Det skyldes, at sygdommen egentlig ikke kan mærkes i de tidlige stadier. Tænderne vil endnu ikke være blevet løse og der er ikke smerter hos patienten. Kun en tandlæge, med det rigtige udstyr og med øjne, der ved hvad de skal kigge efter, kan stille diagnosen. Det gøres ved at se nærmere på tandkødet, og måske måle på de små tandkødslommer over tænderne. Hvis man så er blevet ramt af paradentose, vil man blive henstillet til en konsultation om paradentosebehandling.

Hvad paradentosebehandling går ud på

Overordnet set gælder det, at det er billigere at forebygge end at helbrede. Tandlægebesøg kan hurtigt blive en dyr fornøjelse, så jo mere man kan gøre selv, desto mere kan man også spare, både på kontoen og på helbredet. Hvis paradentose bliver opdaget på et tidligt stadie går behandlingen ud på, at der bliver renset grundigt i de ramte områder. Sygdommen giver nemlig betændelse i kæbeknoglen, hvor tænderne er hæftet, så det er vigtigt at rense bakterier og betændelse ud meget hurtigt. Derudover vil  tandlægen sørge for at rådgive patienten i forhold til tandbørstning, og brug af diverse andre hjælpemidler til god mundhygiejne, som for eksempel tandtråd og lignende. Alt dette skal hjælpe patienten til at tage sin paradentosebehandling i egen hånd med hjælp fra en tandlæge, for dette samarbejde kan bekæmpe sygdommen og forhindre at den forværres.

I de tilfælde, hvor paradentosen er mere fremskreden, vil man overveje, om det er nødvendigt med en tandrodsrensning, hvor man renser helt i dybden i de syge lommer i tandkødet. Det er også muligt simpelthen at gå ind og fjerne det væv i tandkødet, der er sygt. Begge indgreb udføres naturligvis af en tandlæge, og lokalbedøvelse vil helt sikkert blive lagt, så man ikke mærker andet end de positive forandringer efter operationen.

I sidste ende afhænger paradentosebehandling mest af alt af, om patienten er indstillet til at passe godt på sine tænder. Daglig mundhygiejne og villighed til at følge råd fra ens tandlæge er altafgørende for, om man kan holde paradentose nede, eller ej. Det gælder dit smil, så tøv ikke med at tage kampen op!